Asociatia RAZA SOARELUI-SUNLIGHT

Asociaţia Raza Soarelui – Sunlight, cu sediul in Dunavăţu de Jos, Jud. Tulcea, este înfiinţată în anul 2003. Prin programele şi experienţa dobândite progresiv, am avut ocazia să dezvoltăm proiecte care şi-au propus să rezolve o parte din problemele copiilor, tinerilor şi adulţilor din mun. Tulcea și Delta Dunării –grupuri ţintă directe – şi indirect, copiilor, tinerilor şi adulţilor din România.
Asociaţia Raza Soarelui-Sunlight, funcţionează cu 2-5 salariaţi şi 25 de voluntary anual, care se implică în diverse proiecte pe care asociaţia le iniţiază.
Asociaţia Raza Soarelui – Sunlight, La Centrul SUNLIGHT din Dunavatu de Jos, are in dotare:
– Dormitoare cu un total de 50 paturi;
– Sala de activitati multifunctionala;
– Teren de sport multifunctional, minifotbal, baschet, volei, tenis de camp….
– Parc de franghii pentru curse;
– Sala de mese si Bloc alimentar;
– Barci cu vasle si echipament-veste de salvare, colaci de salvare, etc..

prezentare_facilitati

Asociaţia Raza Soarelui – Sunlight, in Centrul Sunlight organizeaza activitati recreative-educationale, conferinte, instruiri, excusrii tabere de vara, cu diferite teme – ecologie, pescari, supravietuire, relatii- tati si fii, etc…

Pe scurt, câteva din proiectele si programele desfăşurate pentru copiii din Tulcea și județul Tulcea :
În anul 2013-2014 derulăm:
– Asociaţia Raza Soarelui-Sunlight deruleaza Proiectul „Un cadou pentru fiecare copil” cu sprijinul Asociației Samaritean Purse. Acest Proiect s-a desfășurat în 9 școli din Tulcea si judet , unde un numar de 800 de copii au primit cadouri cu ocazia Serbarilor de Craciun. Echipele cu voluntari Sunlight au fost in Scolile Sarinasuf, Plopu, Dunavatu de Jos, Murighiol, Iazurile, Valea Nucarilor,Agighiol, Nufaru. Au fost implicati un numar de peste 25 voluntari – profesori, elevi, parinti, echipe de papusari care au prezentat spectacole cu aceaste ocazii. In acest timp de criză, cadourile au fost o mare bucurie pentru cei care nu mai aveau alte așteptări. Mentionez ca Organizatia Samaritean Pusre asigura doar cadourile si transportul lor pana in Tulcea iar cheltuielile legate de desfasurarea acestui proiect( transport cadouri, voluntarii-transport si masa) sunt asigurate de As. Raza Soarelui-Sunlight din resurse proprii.Acest proiect se va termina la 30 ianuarie 2014.

proiecte2013-2014

Proiectul Sunlight 2, in cadrul Programului Assoclic sustinut de Asociatia Ateliere fara Frontiere cu sediul in Bucuresti. In cadrul acestui program am primit calculatoare si continuăm lecțiile de informatica cu 25 copii din Dunavățu de Jos. Mentionez ca Asociatia Ateliere fara frontiere asigura doar logistica iar cheltuielile legate de desfasurarea acestui proiect si personalul necesar sunt asigurate de As. Raza Soarelui-Sunlight din resurse proprii. Acest proiect are functionalitate de 3 ore/saptamana in cursul anului scolar si zilnic in perioada taberelor cu ateliere de informatica.
Proiectul Sunlight 2 – învățăm copiii din Dunavățu de Jos si Dunavățu de Sus să folosească calculatoarele primite de la Organizația Ateliere fără frontiere.
Această activitate se desfășoară săptămânal la Clubul Multifunctional Sunlight , impreună cu o serie de alte activități recreative și lecții de engleză, pentru un grup de 30 copii; Rezultate, 30 de copii fără posibilități, au învățat tainele calculatorului, adaptându-se ușor în liceele unde unii dintre aceștia vor merge, 30 de copii și-au format deprinderi de viață, știind cu să scrie un CV, să se facă diferite acte si teme necesare pe calculator, comunitatea – părinti etc, si-au îmbunatățit opinia despre școală.
– Am implementat Proiectul Privind spre Viitor. Durata 15 iunie – 30 noiembrie 2013. Co-finantator Primaria Tulcea. Au fost implicati un numar de 10 voluntari, elevi, profesori, specialisti. De ce acest proiect ? De ce activități recreative cu copiii asistați ?
a. Pentru că în cadrul acestui Proiect „PRIVIND SPRE VIITOR”, taberiștii vor fi aranjați pe grupe mixte (liceeni și elevi sau copii asistați social) având activități tematice care sa-i ajute la dezvoltarea de abilități pentru viață, în relationare cu cei din jur sau în ajutorarea persoanelor aflate în nevoie din comunitate.
b. Ne propunem să le oferim un program recreativ care să le aducă bucurie și beneficii pe plan emoțional și comportamental in cadrul unei tabere Vreau sa invat – perioada 19-22 august 2013.
c. Pentru că Centrele de zi nu-și pot permite aceste cheltuieli și nici grupul țintă nu are resursele necesare, deoarece copiii provin din familii fără posibilități sau sunt orfani,
d. Deoarece și ONG-urile sunt aproape de situațiile reale din viața copiilor și au experiență și voluntari care se implică în acțiuni de voluntariat,
e. Pentru că varietatea de activități din acest proiect oferă o gama larga de oportunitați pentru grupul țintă, dar și pentru beneficiarii –voluntari, care în funcție de timpul și abilitățile lor se pot implica in activități de la o oră pâna la 5 zile în cadrul unei tabere cu acesti copii.
f. Pentru că în cadrul acestui proiect se poate realiza:un pliant cu activitățile facute de voluntari cu copiii asistați si cu Centrele de zi cu copii asistați din Mun Tulcea, publice și private. Acest pliant poate sensibiliza si mobiliza elevii, profesorii, părinții, comunitatea Tulceană pentru acțiuni de voluntariat, acțiuni caritabile, susținere financiară pentru copii asistati social. Copiii asistati social trebuie considerați ca făcând parte din societatea tulceană iar comunitatea trebuie ajutată și educată să dorească să facă ceva pentru acești copii.În final analizând problemele cu care se confruntă copiii asistați, depunem acest proiect pentru finanţare, din dorinţa de a preveni marginalizarea sau excluziunea socială a acestora.
g. În urma campaniei de informare şi sensibilizare, liceeni tulceni vor învăţa cum să comunice cu copiii asistați. În plus, dorim să organizăm ocazii de incluziune socială acestui grup de copii asistați. Scopul: Combaterea excluziunii sociale a copiilor asistati social prin crearea de oportunități de socializare și petrecerea timpului liber.

Obiectivele proiectului:
– Cresterea gradului de incluziune socială a 40 copii asistati social prin celebrarea copilariei prin excursii tematice, arte și mestesuguri.
– Cresterea gradului de constientizare a comunitatii tulcene cu privire la importanta incluziunii sociale a copiilor defavorizați social prin implicare unui grup de 14 tineri voluntari tulceni și derularea unei campanii pentru sprijinirea acestei categorii defavorizate.
– Dezvoltarea parteneriatului public privat dintre Primaria Tulcea prin Directia de Asistenta si Protectie Sociala si Asociatia Raza Soarelui-Sunlight.

arhiva2011-2012
In anul 2012 am implementat:
Proiectul O COMUNITATE DESCHISĂ, finantator fiind Primăria Tulcea. Acest proiecta avut ca scop : Crearea de oportunități de socializare și asistați din Municipiul Tulcea. Obiectivele proiectului : Dezvoltarea unor atitudini şi practici pentru 50 de copii asistați prin intermediul activităţilor de recreere desfăşurate în : Tabăra „ Când voi fi mare…” cu 25 de copii cu dizabilități din Scoala 14 și Tabăra „Alegeri corecte” cu 25 de copii din Centrele („Aproape de tine” și „Pași spre lumină”) la Centrul Multifuncțional Sunlight; Promovarea unor modalităţi de petrecere a timpului liber si dezvoltarea abilităților de socializare pentru 50 de copii asistați și 14 tineri dintr-un Liceu Tulcean, prin: numărul de activităţi recreative = 20; numărul de panouri cu fotografii din realizate = 4; Excursii în Delta Dunării (plimbare cu barca, vâslit, pescuit, fotografii din peisajele Deltei, privitul păsărilor, vizită într-o casă cu specificul Deltei) = 8; Activităţi tematice (lucru manual, muzică, fotografie, pictură, calculatoare, confecţionat undiţe, mers cu bicicleta, vâslit în echipă) = 8, 1 zi activități împreuna cu 30 de copii din comuna Murighiol, toate aceste activități realizate în tabăra „Când voi fi mare…” și în tabăra „Alegeri corecte” organizate în Centrul Multifuncțional Sunlight.
– 2011-2012, Asociaţia Raza Soarelui-Sunlight a implementat Proiectul „Un cadou pentru fiecare copil” cu sprijinul Asociației Samaritean Purse. Acest Proiect s-a desfășurat în 9 școli din Tulcea si judet , unde un numar de 600 de copii au primit cadouri cu ocazia Serbarilor de Craciun.Echipele cu voluntari Sunlight au fost in Scolile Sarinasuf, Plopu, Dunavatu de Jos, Murighiol, Bestepe,Iazurile, Valea Nucarilor, Nufaru. In acest timp de criză, cadourile au fost o mare bucurie pentru cei care nu mai aveau alte așteptări. Mentionez ca Organizatia Samaritean Purse asigura doar cadourile si transportul lor pana in Tulcea iar cheltuielile legate de desfasurarea acestui proiect( transport cadouri, voluntarii-transport si masa) sunt asigurate de As. Raza Soarelui-Sunlight din resurse proprii.
– 2011 – 2012, Implementăm Proiectul Sunlight 1, prin care învățăm copiii din Dunavățu de Jos si Dunavățu de Sus să folosească calculatoarele primite de la Organizația Ateliere fără frontiere. Această activitate se desfășoară săptămânal la Clubul Multifunctional Sunlight , impreună cu o serie de alte activități recreative și lecții de engleză, pentru un grup de 30 copii; Rezultate, 30 de copii fără posibilități, au învățat tainele calculatorului, adaptându-se ușor în liceele unde unii dintre aceștia vor merge, 30 de copii și-au format deprinderi de viață, știind cu să scrie un CV, să se facă diferite acte si teme necesare pe calculator, comunitatea – părinti etc, si-au îmbunatățit opinia despre școală. Mentionez ca Asociatia Ateliere fara frontiere asigura doar logistica iar cheltuielile legate de desfasurarea acestui proiect si personalul necesar sunt asigurate de As. Raza Soarelui-Sunlight din resurse proprii.
– 2011- Partener în proiectul „Si eu merg in tabără”– cofinanțat de Primăria Tulcea, derulat de Asociația Noroc. In cadrul acestui proiect, scopul a fost socializarea si formarea deprinderilor de viată in cele 2 tabere cu 50 de copii din plasament. Rezultate, 50 de copii au avut o tabără pentru prima dată in viață, 25 voluntari au fost implicati in activitățile proiectului, peste 150 persoane adulti au fost prezente la o activitate post proiect desfasurata de As. Raza Soarelui –Sunlight si As. Noroc cu ocazia Sărbătorii Craciunului 2011 la Palatul copiilor cu acesti copii din Proiectul Și eu merg in Tabără. Cei 50 de copii comunicau intre ei, si-au facut prieteni, si-au dezvoltat abilitati de viata relationandu-se mult mai bine la asistenții maternali. Am realizat acest lucru din activitățile post proiect. Activități post-proiect : 2012 Decembrie 18, organizarea unui spectacol cu păpuși pentru 50 copii din Plasament si oferirea de cadouri in sala Palatului Copiilor din Tulcea. Au fost prezenți un număr de peste 100 adulți veniți cu copiii la spectacol care au luat parte la bucuria copiilor.
– 2011 – Am implementat Proiectul „Prietenii fără pretenţii” – cofinantat de Primaria Tulcea, avand ca scop : Încurajarea tinerilor tulceni de a se implica în ajutorarea persoanelor aflate în dificultate sau cu dizabilităţi. Rezultatele acestui proiect: Iunie – noiembrie 2011- 1 „Campanie de informare si sensibilizare” a 200 de liceeni ( 7 sesiuni de informare si dezbateri in cadrul Liceului de arta George Georgescu Tulcea facute impreuna cu grupul de voluntari din liceu + profesorii implicati in proiect), Iulie 2011- 1 tabara- Învață-mă să pescuiesc ! – cu 40 persoane ( 21 copii cu dizabilitați, 8 cadre didactice; 5 liceeni din Liceul de arta George Georgescu si 7 voluntari ai As. Raza Soarelui-Sunlight), Septembrie 2011- 1 expozitie „Amintiri din Delta” la Palatul Copiilor din Tulcea cu 50 poze A4 și lucrări – bărcuțe, nuferi, etc- facute de copii cu dizabilitați si liceeni in tabara – „Învață-mă să pescuiesc !” , avand ca rezultat sensibilizarea unui numar de peste 400 de persoane din mun. Tulcea. Activități Post-Proiect : 2012 Decembrie 23, organizarea unui spectacol cu păpuși pentru 150 copii cu dizabilități si oferirea de cadouri in sala Bibliotecii județene Tulcea.
– 2011 – Parteneri in Programul ”Zâmbet şi Mişcare” se desfăsoară în scopul stimulării practicării exerciţiilor fizice în rândul copiilor defavorizaţi social În colaborare cu Direcţia de Sport a judeţului Tulcea, Direcţia de asistenţă şi protecţie socială Tulcea şi Asociaţia Mâini Întinse. Programul a avut ca obiect colaborarea dintre instituţii în vederea punerii în practică a unui program recreativ sportiv ce a celebrat venirea primăverii printr-o competiţie sportivă la Sala Polivalentă Tulcea cu jocuri de şfafetă si un mini fotbal. Au participat 150 de copii proveniţi din medii defavorizate. De la Centrul multifuncțional Sunlight au paticipat 20 copii ( din satele Dunavătu de Jos și Dunavățu de sus).
– 2006 – 2010 Programul „Un cadou pentru fiecare copil” desfăşurat in fiecare an, pentru 600 – 800 copii, în colaborare cu şcolile Murighiol, Dunavăţu de Sus, Dunavăţu de Jos; Beştepe, Mahmudia, Valea Nucarilor, având ca scop sensibilizarea comunităților faţă de cei aflați in nevoie in preajma Sărbătorii Crăciunului.
– 2010 În colaborare cu Asociaţia Bol Yasam Merkezi – Medgidia si Organizaţia Kidz Romania am organizat o tabără cu 60 persoane ( 40 copiii rromi turci din localităţile Medgidia, Cobadin, Constanţa şi Babadag și 20 voluntari) – având ca scop: promovarea diversităţii lingvistice româno-turcă; dezvoltarea aptitudinilor si abilităţilor sociale , civice si de viaţă ; comunicarea cu ceilalţi membri ai societăţii în care trăim.
– 2006 – 2009 În colaborare cu „Asociaţia SOS Copiii Străzii 2002”, am organizat tabere de vară pentru 60 copii ai străzii din Constanţa având ca obiectiv general – dezvoltarea aptitudinilor si abilităţilor sociale, civice şi de viaţă pentru ca aceşti copii să fie reintegraţi în societate.
– 2006 – 2010 – În colaborare cu Asociaţia umanitară Noroc – am organizat anual o tabără şi 2 excursii pentru 50 copiii din casele de copii din Tulcea (Speranţa şi Grădinari), pe teme de mediu, sanătate, socializare, dezvoltarea aptitudinilor şi abilităţilor sociale, civice şi de viaţă ;
– 2009 – Tabăra de Limba Engleză.
– În colaborare cu Fundaţia REACH din UK,în luna august, am realizat gratuit o tabără de limba engleză pentru 35 de copii ( 20 copii din Şcoala Murighiol, copii din familii fară posibilităţi, dar cu rezultate bune la învăţătură și 15 din mun. Tulcea). Scopul acestei tabere a fost: dezvoltarea competenţelor lingvistice.
– 2010 – Ajută şi tu! un proiect desfăşurat de As. Raza Soarelui Sunlight, în cadrul unei Tabere gratuite de socializare şi recreere şi de descoperire a frumuseţii Deltei Dunării, organizată în luna iulie 2010, timp de 5 zile. Au participat 40 de copii din Dunavăţu de Jos si Dunavăţu de Sus, împreună cu 17 copii din Tulcea, precum şi 10 voluntari studenţi din ţară. Scopul acestui program a fost dezvoltarea unei reţele de voluntariat.
– 2004 – 2011 Program saptămânal la CENTRUL Multifuncţional Sunlight,
care cuprinde sesiuni de socializare, sesiuni pe teme legate de alegeri pe care trebuie sa le facă in viată, educaţie de protecţie a mediului înconjurător, activităţi recreative. Ca obiectiv specific s-a urmărit dezvoltarea aptitudinilor şi abilităţilor sociale, civice şi de viaţă pentru copiii şi tinerii din comunitatea locală.
– 2006 – 2012 În colaborare cu Organizaţia Urban Saints din Scoţia, UK, am organizat întâlniri între tineri din Marea Britanie şi copii şi tineri din Dunavăţu de Sus şi Dunavăţu de Jos. Întâlnirile au avut loc în fiecare an, în timpul vacanţei de vară, organizate sub forma a unei sesiuni de câte 10 zile. Obiectivele specifice urmărite au fost: promovarea interculturalităţii, dezvoltarea competenţelor lingvistice, dezvoltarea unei reţele de colaborare transculturale.

Un gând despre „Asociatia RAZA SOARELUI-SUNLIGHT

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s